16 Nisan 2013 Salı

Psikoloji : PSİKOLOJİ isimli bu blok Orta Doğu Teknik Ünivers...

Psikoloji :
PSİKOLOJİ isimli bu blok Orta Doğu Teknik Ünivers...
: PSİKOLOJİ isimli bu blok Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey   Kıbrıs Kampusu TUR 102 Türkçe II dersinin projesi olarak MERVE AĞAN tarafı...

PSİKOLOGA GİDEN DELİ MİDİR?

PSİKOLOGA GİDEN DELİ MİDİR?

'' Ben deli miyim, psikologa gideyim.'' şeklinde düşünüp psikologa gitmeyi reddeden bir çok insan,  profesyonel yardımla düzeltebilecekleri sorunların üstesinden gelemiyor. Her insanın kendi başına çözemeyeceği ve yardım alması gereken durumlar olabilir. Bu sorunları çözmek konusunda size psikologlar yardımcı olabilir. Aslında psikolojik sorunlarda fiziksel hastalıklar gibi erken teşhis edildiğinde kolaylıkla çözülebiliyor. Nasıl ki mide ağrısında, baş ağrısında doktora gitmek abese iştigal değilse, ruhumuz hastalığında da bir uzman doktora, psikologa gitmek o denli normal. Buna karşın pek çok insan , bilgisizlik ve ön yargılar nedeniyle çözümsüz sandığı sorunlarıyla yaşamayı sürdürüyor.
  İnsanların ailevi sorunları, okul ve iş hayatlarının zorlaşması ve yaşamın çekilmez hale geldiği büyük şehirler kişilerin psikolojilerini bozarken, buna dışarıdan bakan profesyonel birinin tavsiyeleri kişilerin bu sorunlarını atlatmalarında büyük bir etkiye sahip olabiliyor. Ancak Türkiye' de psikolojik yardım alan insan sayısı olması gerekenin çok altında. Oysa öfke katsayısı yüksek bir millet olduğumuz düşünüldüğünde bu durumun hiçte iç açıcı olduğu görülmekte. yapılan araştırmalarda Türkiye' de kadınlar erkeklere oranla daha fazla psikolojik destek alıyorlar. Erkekler ise bayanlara göre daha çekinik kalıyorlar. Çünkü yapısal olarak kadınlar sorunlarını  başka kişilerle daha rahat paylaşabiliyor, fakat erkekler sorunlarını dile getirdiklerinde erkeklik onurlarının zedelendiğini, küçük düştüklerini ve yetersiz olduklarını düşünüyorlar.
  Psikolog Dr. Başak Demiriz Milliyet Cadde'de yayınlanan psikoterapi diyaloglarından oluşan bir yazısında bu konudan bahsediyor. Aşağı metinde bu diyalogdan bir parça alıntı yapılmıştır insanların psikologlara ön yargısını gösterebilmek amacıyla.

Dr. Başak: Burada olmaktan pek mutlu değilsiniz anlaşılan.

Danışan: Doğruyu söylemek gerekirse, hiç değilim ama geldim işte. Umarım geldiğimi de kimse duymaz yoksa rezil olurum.

Dr. Başak: Neden rezil olursunuz?

Danışan: Arkadaşlarım psikologa gittiğimi duyarsa rezil olurum. Zayıf olduğumu, sorunlu olduğumu ve onlarla baş edemediğimi düşünürler. Daha da fenası “Bu yaşta delirdin mi?” diye dillerinden düşürmezler beni. Ama asıl deli olan, eşim. Bana “Bir psikologa gitmen lazım, çok ihtiyacın var” diyerek, sürekli ‘deli’ olduğumu ima etmeye çalışıyor. Ben de ona “Asıl senin ihtiyacın var” diyorum. En sonunda, “Seni bırakırım” diye öyle zorladı ki gelmek zorunda kaldım. 

Dr. Başak: Yani aslında bir sorununuz olduğunu düşünmüyorsunuz.
Danışan: Sorunumuz var, kabul ediyorum. Geçinemiyoruz, çok tartışıyoruz. Belki eski kafalı olduğumu düşüneceksiniz ama sorunlarımızın psikologla çözüleceğini düşünmüyorum. Akıllı insan kendi sorununu kendisi çözer. 

Dr. Başak: Psikolojik sıkıntıların akıllı olmakla hiçbir ilgisi yoktur. Çoğumuzun akılla, okumayla, iradeyle sıkıntılarımızı kendi başımıza çözemediğimiz, işin içinden çıkamadığımız zamanlar olabilir. Fiziksel sağlığımız elimizde olmayan nedenlerden dolayı zaman zaman nasıl bozuluyorsa, ruh sağlığımız da elimizde olmayan nedenlerden dolayı bozulabilir. Unutmayın ki, kimse durup dururken mutsuz, depresif, öfkeli veya kaygılı olmak, stres, kavga ve gibi olumsuzlukları yaşamak istemez. 
Danışan: Ben de istemiyorum ama bu yaşta psikologa gelmek ayıp olmuyor mu? “Koca adam olmuş sorunlarını çözmeyi beceremiyor” derler adama. 

Dr. Başak: Ruhsal sıkıntıların yaşı olmaz, kişiler 7’den 77’ye psikolojik yardıma ihtiyaç duyabilir. Psikologlar ve psikologa giden kişiler hakkında epey olumsuz düşünceleriniz ve duygularınız olmasını anlayabiliyorum. Psikologa gitmek, kültürümüzde çok yaygın değil. Bu tip düşüncelerin kaynağının, ruh sağlığı konusunun tam anlaşılamaması olduğunu düşünüyorum. Yani ya delisiniz ya da normal.