28 Nisan 2013 Pazar

BAHAR DEPRESYONU



Bahar Depresyonu ve belirtileri

Bahar ayları herkeste aynı etkiyi bırakmaz. Kimileri için bahar aşkın, hareketliliğin ve huzurun simgesi iken birçoğu için depresyonun göstergesidir.Eğer sizde kendinizi kış aylarına oranla daha durgun, agresif ve iştahsız hissediyorsanız bahar depresyonu sizi de esir almış demektir.
Peki belirtileri nedir?
Halsizlik, kolay yorulma, isteksizlik, dikkat kaybı , iştah ve uyku düzeninde değişiklikler en sık rastlanan belirtilerdir. Eğer bu depresyonun şiddeti artarsa kişilerde hayatı yaşamaya değer bulmama ve intihar gibi fikirler ortaya çıkabilir.Belirtilerin süresi birkaç haftayı buluyorsa '' bahardandır, geçer''demek yerine yılın diğer zamanlarında izlenen depresyonlar gibi tedaviye başvurmak gerekir.
Neden kaynaklanır? 
 Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte kış saatinden yaz saatine geçmenin bahar depresyonu üzerinde etkisi olduğu söylenebilir. Saat değişimi önemlidir çünkü insanlar zaten erken kalkamıyorken, bahar saatiyle birlikte bir saat daha erken kalkmak zorunda kalıyor. bu durumda kışa alışmış olan vücut biyoritmini bozuyor. Diğer bir sebep olarakta güneş ışınları dolayısıyla vücutta melatonin hormonunun üretiminin değişimi gösterilebilir.Vücutta bulunan bu hormon insanda uyku ve uyanıklık döngüsünün düzenlenmesinde rol alır.

En çok kimler risk altında?

Her yaştan insanda bahar depresyonu görülebilmekle birlikte ilk yaşların ortaya çıkma yaşı ortalama 22-23 dür ve diğer depresyon biçimleri gibi kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Ailesinde veya yakın akrabalarında depresyon hikayesi bulunan kişilerde olma ihtimali daha yüksektir. Bunların yanında kişilerin biyolojik yapıları, beyin yapısı ve çevre kililerin bahar depresyonuna yatkınlığını pekiştirebilir.
 
Nasıl tedavi ediliyor?
antidepresanlar ve çeşitli terapiler tedavi için en sık başvurulan yollardır.


kaynak olarak internetten faydalanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder