Peki bu ilaçlar gerçekten göründüğü kadar masumlar mı ? Bu sorunun cevabı psikologlar ve psikiyatrlar arasında yoğun tartışmalara yol açmıştır. Bu blog yazımda ise size antidepresanların bilinenin aksine çokta masum olmadığımdan bahsedeceğim.
Öncelikle; insanlarımız bu ilaçların kendilerini rahatlattığını düşünürler!
Eğer gerçekten hastaysanız, her ilaç gibi bu ilaçlar da hastalığı tedavi ederek kişiye bir rahatlama sağlıyor. Bu ilaçların hastalık dışında da rahatlatıcı etkileri var çünkü kaygıyı azaltıyor ya da ortadan kaldırıyor. Kaygıdan arınmış olarak yaşamak bir avantaj gibi görünse de, bu halin insanları koruyucu işlevi de var. Kaygı bütünüyle ortadan kalktığında sonunu hesap etmeden davranma durumu yaygınlaşıyor. Sonuçta bu ilaçları almazken yapmaktan çekindiğiniz birçok şeyi yapar hale geliyorsunuz. Bu bir avantaj gibi görünüyor, hayatı daha doya doya yaşamak gibi. Ancak doya doya yaşamanın faturası ağır biçimde çıkabiliyor bir süre sonra. Geriye dönüp baktığında pişman olduğu tercihlerin bir kısmını ya da büyük kısmını, bu ilaçların verdiği mutluluk, rahatlık ve umursamazlığın etkisiyle yapmış olduğunu görüp hayıflanabiliyor insanlar. Rahatlık ve umursamazlığın getirdiği mutluluk uzun vadede insanın aleyhine işleyebiliyor.
Kısa süreli antidepresan gülümsemesinin sonuçları ağır olabiliyor.
Antidepresanlar her ne kadar şeker niyetine verilir hale gelse de kullanmadan önce iki kez düşünmek gerekiyor. Bu ilaçların bilinçsiz kullanımı dürtü kontrolünün bozulması, hesapsız hareket etme, maddi zararlara uğrayacak ilişkilere kolay girme, kontrolsüz cinsel ilişkide artış, saldırganlık, öfke kontrolünde bozulma gibi ciddi problemlere sebep oluyor.
Fiziksel açıdan olumsuz etkileri de hafife alınmayacak kadar fazla bunlardan bazılarını sıralayacak olursak ;
- Bu ilacı kullanan kişiler daha kolay şekilde kilo alırlar.
- Cinsel açıdan iktidarsız duruma gelebilirler.
- Bolca uyku yapar, gün boyu uyuma ihtiyacınız olabilir.
- Nedensiz yere ağlama krizleri yapabilir.
- Belli bir süre sonra baş ağrısı yapabilir.
- Unutkanlık yapabilir.
Kaynak : http://www.pudra.com/saglikli-yasam/psikoloji/antidepresan-korkular-ve-gercekler-1614.htm
http://blog.superalem.com/antidepresanlarin-yan-etkileri-nelerdir.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder