1 Haziran 2014 Pazar

AH BU ŞARKILARIN GÖZÜ KÖR OLSUN !

  Kendimiz dahil her şeye yabancılaştığımız modern dünyada, duyduğumuz herhangi bir müzik sesi, ruh halinizin değişmesini sağlayabilir mi?
  Müzik o kadar kolay ruh halinizi değiştirebilir ki bu hızlı değişimi (geçici süreliğine de olsa) kendi isteğinizle bile yapamazsınız. Düşünsenize, sevgilinizden ayrılmışsınız ruh haliniz yerlerde tam o anda Demet Akalın şarkısı beliriyor, Kadının şarkıları ayrılık acısı için antidepresan niteliğinde mesela hepimizin ağzına takılan ''bebek'' şarkısı . Ne diyor şarkının sözleri bir bakalım; ne üzülür ne sıkılır , sadece birazcık düşünür; hemen yeni bir aşk bulunur, yerin çok çabuk doldurulur... bla bla bla ''. Resmen insana özgüven patlaması yaşattırıyor. İnsan bir anda aşkta neymiş ya, öff aman be o çocukta kim oluyor, bana çocuk mu yok düşüncesine kapılmıyor değil .
  Tabi her şarkı antidepresan etkisi yaratacak hali yok. Ruh durumuzu iyice yerin dibine sokup sokup çıkartan şarkılarda yok değil, mesela mı ?, İzel 'in'' kızımız olacaktı'' parçası. Hadi şimdi de bunun sözlerine bakalım. '' Başkası var gönlümde sana yalan söyleyemem deyip de çekip gittin ; yalancısın sen yalancı ne olursun gitme dur; unuttun mu küçüğüm kızımız olacaktı....'' . İnsanın bu sözlerle parçalanmaması imakanını ben düşünemedim.
  Müziğin, şu anki ruh halinizi etkilemenin yanında, gelecekteki ruh halinize de etki etme gücü vardır.Kendinizi mutlu, huzurlu, keyifli, depresif, terk edilmiş, kaygılı  hissederken dinlediğiniz birçok şarkı zihninizde kaydedilir ve gelecekte aynı şarkıyı tekrar dinlediğinizde, geçmişte müziği dinlerken hissettiğiniz ruh halinizi hissetmenize sebep olabilir. Peki bunu nasıl yapar?
 Zihin görsel ve işitsel bilgiyi depolar ve kaydedilen bu bilgi aynı şarkı tekrar çaldığı bazı durumlarda, sizin o an yaşadığınız önemli bir olayı  gözünüzün önüne gelmesini sağlayabilir bazen de olayı net hatırlamaksızın içinizde yoğun bir sıkıntı hissedebilirsiniz. Tabi ki bu her durumda bu şekilde sonuçlanmaz. Tüm şarkılar için bu şekilde sonuçlansaydı şarkı dinlemek katlanılmaz hale gelirdi. Şarkının bu derece etkisinin olabilmesi için bizi yoğun bir şekilde olumlu ya da olumsuz olarak etkileyen bir olayla eşleşmesi gerekecektir.
Birçok psikoloji araştırmasında müziğin psikoloji üzerinde olumlu etkisinden bahsedilmiştir. bunlardan biri de; 
2010 yılında Londsdale ve North’un niçin müzik dinleriz sorusunun psikolojik boyutunu araştırmak için 300 genç ile yaptıkları bir araştırmadır. Araştırmanın sonuçlarına göre insanların müziği dinleme nedenleri :
  • Olumlu Ruh Hali Yaratmak: Katılımcılar tarafından en çok puanlanan sonuç bu olmuştur. Bizi eğlendirmesi, rahatlatması müzik dinlememizin en önemli sebebi olarak görülmekte.
  • Dikkati dağıtmak: Müzik can sıkıntısını geçirmemizi ve rahatlamamızı sağlar.
  • Olumsuz ruh hali ile başa çıkmamızı sağlar: Çökkün ruh halinde de bize destek olduğu düşünülmekte.
  • Kişiler arası ilişkilere katkısı: Müzik dinlerken diğer insanlarla iletişim kurmamızı sağlar.Kimliklerimize Etkisi: Müzik çeşidiyle kendimizle ilgili bazı şeyleri ifade edebiliriz. Müzik türleriyle(Rock, klasik, pop) bile kişi hakkında kaba bir tahminde bulunabiliriz.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; müziği aslında biz psikolojimizi rahatlatmak için bir araç olarak kullanma çabasındayız, zindan etmek için değil....

Kaynak : http://tr.scribd.com/doc/54684981/Why-Do-We-Listen-to-Music

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder